Kolejne wege burgery na stole! Króluje kasza jaglana, czyli wegańskie źródło żelaza.
Do kotletów zużyliśmy kaszę jaglaną, marchew, cebulę i czosnek. Kasza gotowała się około 15-20 minut, więc krócej, niż zalecano na opakowaniu. Trzeba było ją mieszać i od czasu do czasu dolewać wody.
W tym samym czasie na oliwie dusiła się starta na tarce o drobnych oczkach marchew i dodana do niej później dobrze pokrojona cebula i czosnek.
Następnie trzeba było dokładnie wymieszać wszystkie składniki, dodać bułki tartej dla nadania odpowiedniej konsystencji (można też otrębów), przypraw (sól, pieprz), formować kotlety (jest zdecydowanie łatwiej przy posmarowanych oliwą dłoniach) i obtaczać je w sezamie. Ostatnią kotletową obróbką było smażenie (bezproblemowo pieczenie) dla złapania koloru. Kotlety w środku mogą być nieco lepiące. Nie wymagają jednak długiej obróbki, ponieważ kasza była ugotowana, a warzywa uduszone. W masie nie ma jajek, które muszą się ściąć, usmażyć, upiec.
Naszymi składnikami dodatkowymi były rukola i roszponka, ser cheedar (jedyny nie-wege składnik, oczywiście nieobowiązkowy), gotowa eko salsa ze słoika, naturalne nachosy, smażone plastry cukinii i bułka – wybraliśmy włoską (z oliwkami, kaparami i suszonymi pomidorami).
Burgery w bułce można układać wedle upodobań. U nas było tak: zielenina, ser, kotlet, salsa, nachosy i cukinia.
Zrób burgery – 6 sztuk [Make burgers – 6 pieces]:
- 1,5 szklanki kaszy jaglanej [1,5 glass of millet]
- 3 szklanki wody [3 glass of water]
- 1 starta marchewka [1 grated carrot]
- 1 pokrojona cebula [1 chopped onion]
- 1 ząbek czosnku [1 clove of garlic]
- bułka tarta [crumbs]
- sól i pieprz do smaku [salt and pepper for taste]
- sezam [sesame]
- oliwa do smażenia [olive oil for frying]
Dodatki [Extras]:
- 6 bułek, najlepiej pełnoziarnistych [6 whole wheat roll]
- 1 pokrojona w plastry i usmażona cukinia [1 sliced and fried zucchini]
- rukola i roszponka [arugula and lamb’s lettuce]
- 6 plastrów sera cheedar [6 slices of cheedar cheese]
- 12 łyżeczek salsy pomidorowej [12 teaspoons of tomato salsa]
- nachosy [nachos]
1 burger z dodatkami [1 veggie burger with extras] = 449 kcal = 16g BIAŁKA [protein] + 17g TŁUSZCZU [fat] + 63g WĘGLOWODANÓW [carbohydrates], 10g BŁONNIKA [dietary fiber]
* wyliczono w programie ENERGIA
Jej, jakie apetyczne! Uwielbiam kaszę jaglaną w wersji wytrawnej!! W wersji na słodko zresztą też.:)
Bo kasza jaglana świetna jest!:D