Klasyczna pasta z awokado [Classical paste with avocado]

Guacamole na kanapkę zamiast masła? Tak! Ten wyjątkowy smak wzbogaci niejedną kanapkę! Ponadto awokado ma w sobie nienasycone kwasy tłuszczowe, czyli korzystny dla zdrowia tłuszcz. Co więcej jeden owoc (tak, tak – awokado jest owocem) dostarczy, aż 7g błonnika oraz kwas foliowy i większość witamin z grupy B, czyli B1, B2, niacynę i B6, a także witaminę E i nawet C, ponadto potas, magnez i miedź – wszystko w ilości, dzięki której można nazwać awokado dobrym ich źródłem;) Warto pamiętać, że awokado, jako źródło tłuszczu, jest owocem bardzo kalorycznym.

Awokado

Miąższ z dojrzałego awokado można przygotować na dwa sposoby:

  1. albo przeciąć owoc na pół, wyjąć pestkę i wydrążyć go łyżeczką ze skórki
  2. albo po wyjęciu pestki, obrać owoc ze skórki i pokroić (lepiej obrać po wyjęciu pestki, bo obranie awokado przed przecięciem i wyjęciem pestki grozi skaleczeniem – awokado wyślizguje się z rąk perfekcyjnie).

Potem wystarczy rozetrzeć miąższ widelcem (lub zmiksować go) z rozgniecionym czosnkiem, oliwą z oliwek i sokiem z cytryny (dzięki cytrynie pasta nie ściemnieje). Et voila! Guacamole, czyli klasyczna pasta z awokado, albo w tym przypadku – warzywne masło – gotowe;)

Tym razem guacamole na kanapkach zjadłam z camembertem i pestkami granata. Myślę, że opcja z łososiem wędzonym, pomidorkami koktajlowymi i koperkiem też by przeszła. Albo z pieczoną w pieprzu piersią z indyka z paskami kolorowej papryki i świeżą kolendrą. Albo startym żółtym serem wymieszanym ze startą młodą marchewką z tabasco i suszoną słodką papryką. Albo sałatką z rzodkiewki, cykorii i świeżej natki pietruszki z gęstym jogurtem naturalnym… Opcji jest sporo i w zasadzie każda dobra;)

Pasta z awokado na kanapkach

Z camembertem i granatem

Zrób pastę z awokado dla 2 osób [Make paste with avocado for 2]:

Awokado + czosnek i sok z cytryny + oliwa

  • 1 awokado [1 avocado]
  • 1 łyżka oliwy z oliwek [1 tablespoon of olive oil]
  • 1 mały ząbek czosnku [1 small clove of garlic]
  • 2 łyżeczki soku z cytryny [2 teaspoons of lemon juice]

Pasta dla dwóch osób [Paste for 2 person] = 415 kcal = 4g BIAŁKA [protein] + 41g TŁUSZCZU [fat] + 15g WĘGLOWODANÓW [carbohydrates], 7g BŁONNIKA [dietary fiber]

* wyliczono w programie ENERGIA

Reklamy

8 thoughts on “Klasyczna pasta z awokado [Classical paste with avocado]

  1. Pani Ewo 🙂 jak poznać że avocado jest dojrzałe a nie już przedojrzałe? Pozdrawiam serdecznie Eliza

    • Elizo!

      Dojrzałe awokado po przekrojeniu ma ładny żółtozielony/ żółty kolor, bez przebarwień. Oczywiście jest też miękkie (co odróżnia je od tego niedojrzałego, które jest bardzo twarde). Jest soczyste i smaczne, tzn. ma typowy smak awokado – lekko tłustawy;)

      Natomiast przejrzały owoc może brązowieć, w miąższu tworzą się takie niteczki (co bardzo przeszkadza w rozcieraniu awokado na pastę), od których owoc też brązowieje. Awokado jest oczywiście niesmaczne (smakuje zupełnie inaczej, niż dojrzałe) i traci soczystość (staje się bardziej łykowate, mączyste, suche…). Przejrzałe może mieć niejednorodnie zieloną skórę, moją pojawiać się na niej brązowe plamy. Przy przyciśnięciu będzie bardzo miękkie (a najbardziej miękkie przy ogonku). Może się też wgnieść przy naciśnięciu.

      Takie mam swoje obserwacje:)

  2. zeżarłem całe awokado łyżką i przeżyłem. Tak jakbym żar masło, ale to ma specyficzny smak.

    • Udało się przeżyć?! Gratuluję! Niewielu się to udaje;) Ja uwielbiam awokado nawet takie jedzone łyżeczką, ale dla debiutantów polecam je do sałatek, jako dodatek do zupy (np. kremu z pomidorów) czy jako pastę na kanapkę, do tortilli czy burgera! Jego tłusty smak wzbogaci na pewno te potrawy:)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s