Marmolada żurawinowa [Cranberry marmalade]

Marmolada żurawinowa, czyli dodatek uniwersalny – do dań słodkich i słonych – do mięs, kotletów z warzyw strączkowych, serów na ciepło (popularnego smażonego w panierce camemberta czy grillowanego oscypka) i zimno (do deski serów), sałatek owocowych, naleśników, kanapek, a nawet herbaty! Odradzam jako dodatek do zupy mlecznej – kwasota marmolady spowoduje rozwarstwienie się mleka na serwatkę i twaróg…

Domową marmoladę żurawinową robi się szybko i dobrze jest ją szybko zjeść;) Najlepiej więc przygotowywać małe ilości do dania, które akurat z żurawiną zaplanujemy, pamiętając, że żurawina w marmoladzie zredukuje swoją objętość (co najmniej o połowę).

Wystarczy żurawinę (ogrodową lub leśną, lub ich mieszankę) gotować w winie lub na wodzie (z dodatkiem cukru), aż się rozpadnie (najpierw popęka, potem rozmięknie i prawie zniknie w sosie). Pierwszy etap gotowania najlepiej przeprowadzić pod przykryciem – żurawina pęka i może nas pobrudzić;) Później proponuję gotować bez pokrywki, mieszając od czasu do czasu, żeby płyn odparował i jednocześnie, żeby żurawina nie przywarła do dna.

Żurawina jest owocem, który ma dużo witaminy C, jednak podczas gotowania może stracić nawet 70% jej zawartości. Im dłużej gotujemy, tym więcej witaminy C ulegnie rozpadowi. Trudno jest określić wartość odżywczą marmolady – zależy ona w dużym stopniu od dodatków (cukier). Tak czy inaczej marmolada żurawinowa zawiera w większości węglowodany proste, czyli te, które szybko wchłoną się w przewodzie pokarmowym (100g żurawiny to ~41 kcal i 10g węglowodanów, a wartości te można porównać do 10g cukru, czyli 2 łyżeczek).

Żurawina

Wersja wytrawna marmolady (najlepsza z drobiem – kurczak, indyk, kaczka, ale też świetny dodatek do sera) [Cranberry for poultry or cheese]:

Marmolada żurawinowa z winem czerwonym

  • 1 butelka wina czerwonego (półsłodkiego lub półwytrawnego) [1 bottle of red wine – semi-dry or semi-sweet]
  • 1 kg żurawiny [cranberry]

(mniejsze ilości -> 0,5 butelki wina i 0,5 kg żurawiny; 1/4 butelki wina i 250g żurawiny etc.)

Przepis by dr Gryglas

 

Wersja do deserów [version for desserts]:

Marmolada żurawinowa na wodzie z cukrem

  • woda – tylko na dnie, bo żurawina puści sok, który i tak musi odparować [water, only for the bottom of the pot]
  • żurawina [cranberry]
  • cukier – 1 łyżeczka na każdą 1 łyżkę żurawiny, ale warto dopracować proporcje do swoich preferencji smakowych [1 teaspoon of sugar for 1 tablespoon of cranberry]

Przepis by moja Mama

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s