Naleśniki z ciasta dyniowego [Pumpkin pancakes]

Em – Co mamy?

eM. – Są jajka…

Em – To może naleśniki?

eM. – To z dynią!

Mama eM. – Możecie je zjeść z moimi jabłkami gotowanymi:)

Współpraca niesie ciekawe pomysły (i skraca czas pracy) – klasyczne naleśniki z dodatkiem tartej dyni i cynamonu już klasyczne nie są;)

Jaja połączyliśmy z mąką i mlekiem, dodaliśmy startą na tarce o drobnych oczkach dynię, trochę cukru, cynamonu i soli. Dobrze wymieszaliśmy ciasto (można mikserem). Naleśniki smażyliśmy na patelni do naleśników, więc oleju poszła dosłownie odrobina. Jedliśmy je z gotowanymi jabłkami mamy eM.

Naleśniki wyszły mniejsze i nieco grubsze, niż klasyczne. Pachniały cynamonem:)

Usmaż naleśniki [Fry pancakes]:

  • 3 jaja [3 eggs]
  • 4 łyżki mąki pszennej [4 tablespoons of flour]
  • pół szklanki mleka 2% [half a glass of milk]
  • 1,5 szklanki startej dyni [1 and a half glass of grated pumpkin]
  • 1 łyżeczka cukru [1 teaspoon of sugar]
  • 1 łyżeczka cynamonu [1 teaspoon of cinnamon]
  • szczypta soli [pinch of salt]
  • olej do smażenia [oil for frying]

Naleśniki (8 sztuk) [Pancakes (8 pieces)] =  570 kcal = 34g BIAŁKA [protein] + 19g TŁUSZCZU [fat] + 78g WĘGLOWODANÓW [carbohydrates], 14g BŁONNIKA [dietary fiber]

+ olej do smażenia – 1 łyżka oleju [1 tablespoon of oil] = 80 kcal = 9g tłuszczu

1 naleśnik [1 piece] =  72 kcal = 4,25g BIAŁKA [protein] + 2,4g TŁUSZCZU [fat] + 9,75g WĘGLOWODANÓW [carbohydrates], 1,75g BŁONNIKA [dietary fiber+ tłuszcz zużyty do smażenia [+ oil for frying]

* wyliczono w programie ENERGIA

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s