Leczo z warzywami [Lecho with vegetables]

Taka ilość czekającej na zużycie papryki prosiła się o leczo. Z dodatkiem cukinii, pieczarek i marchewki, bo akurat zostały zakupione;) Danie multiwarzywne i mało kaloryczne. To dodatki zadecydują o zwiększeniu kaloryczności. Wersja z kurczakiem lub kiełbasą może być na obiad, a z wędzonym tofu lub ciecierzycą – też na obiad! Ja zjadłam na kolację – posypane prażonymi pestkami dyni i z chlebem (pestkowym) z tostera.

Najlepiej użyć dużej i głębokiej patelni – warzyw jest początkowo dość dużo, bo prawie 2 kilogramy, ale w czasie duszenia wyparowuje z nich woda i tracą na objętości. Dzięki temu leczo będzie miało idealną konsystencję.

Pokrojoną w kostkę paprykę dusiłam na oliwie razem z pokrojoną w kostkę cebulą i pokrojoną w kostkę marchewką. Pokrojoną w kostkę cukinię dodałam po około 10 minutach. Po kolejnych 5 minutach wlałam bulion, a potem pulpę pomidorową. Przyprawiłam solą i ziołami prowansalskimi. Dusiłam bez przykrycia (żeby nadmiar płynu odparował) do miękkości (około 10 minut). Na sam koniec dodałam uduszone na osobnej patelni, pokrojone w kostkę pieczarki z czosnkiem. Żałuję, że nie mam kwadratowych talerzy;)

Ugotuj warzywne leczo [Make vegetables lecho]:

  • 3 czerwone papryki [3 red paprika]
  • 1 cukinia [1 zucchini]
  • 13 pieczarek [13 mushrooms]
  • 2 marchewki [2 carrot]
  • 1 cebula [1 onion]
  • 2 ząbki czosnku [2 clove of garlic]
  • 4 łyżki oliwy z oliwek [4 tablespoons of olive oil]
  • pół szklanki bulionu (warzywnego lub drobiowego) [half a glass of vegetable/ chicken broth]
  • 1 szklanka pulpy pomidorowej [1 glass of tomato pulp]
  • 2 łyżeczki soli [2 teaspoons of salt]
  • 2 łyżki ziół prowansalskich [2 tablespoons of Herbes the Provence]

Leczo warzywne (kilka porcji) [Vegetables lecho (a few portions)] = 771 kcal = 26g BIAŁKA [protein] + 49g TŁUSZCZU [fat] + 87g WĘGLOWODANÓW [carbohydrates], 30g BŁONNIKA [dietary fiber]

* wyliczono w programie ENERGIA

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s