Przyszedł czas na przepis na placki Ani. Wyszły intensywnie krwiste i słodziutkie. Choć widzę je też w wersji z sosem ze śmietany i majeranku lub czosnku. A idąc tropem słodkości – wykorzystałabym pastę z mięty albo mleko kokosowe (a może lody kokosowe?).
Obrane i starte surowe buraki i jabłka wymieszałam z twarogiem i jajami. Do lekkiego zagęszczenia użyłam mielonego siemienia lnianego. A potem to już tylko smażyłam je z obu stron. Moje placki wyszły bardzo delikatne i trudno było je smażyć (rozpadały się przy przewracaniu na drugą stronę). Po kilku patelniach najlepiej sprawdzał się pomysł na placki mniejsze i grubsze. Eh, czemu zmodyfikowałam przepis Ani (wszystko starłam na tarce o grubszych oczkach, zamiast tych najdrobniejszych, dodałam dwa razy więcej twarogu i jaj, a zamiast mąki użyłam siemienia)? Wg eM. to normalne – zawsze robię coś po swojemu nie trzymając się przepisu… Ale i tak jestem zadowolona z efektu końcowego;) Placki faktycznie lepsze są zimne, a nawet odgrzewane kolejnego dnia (co przy ziemniaczanych smakowo nie przechodzi). A ponieważ do tarcia użyłam tarki o grubych oczkach – gryzło się je dłużej, bo burak stawiał lekki opór. Ale ja lubię gryźć;)
Usmaż placki [Fry little pancakes]:
- 2 średnie buraki [2 medium beets]
- 1 duże jabłko [1 big aplle]
- 200g twarogu półtłustego [semi-fat cottage cheese]
- 2 jaja [2 eggs]
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego [1 tablespoon of ground flaxseed]
- olej do smażenia [oil for frying]
Placki [Little pancakes] = 598 kcal = 55g BIAŁKA [protein] + 20g TŁUSZCZU [fat] + 58g WĘGLOWODANÓW [carbohydrates], 10,5g BŁONNIKA [dietary fiber]
+ 1 łyżka oleju [+ 1 tablespoon of oil] = 80 kcal = 9g TŁUSZCZU [fat] – ile łyżek tłuszczu poszło na smażenie? Musisz dodać ich kaloryczność:/ Albo upiec placki w piekarniku bez dodatku tłuszczu:). [How many tablespoons of oil did you use for frying? You must add calories from oil:( Or you may bake it without adding oil:)]
* wyliczono w programie ENERGIA
by Ania