Sałatka z kuskusem i brokułami [Salad with couscous and broccoli]

Sałatka na ciepło lub zimno. Jako samodzielna sałatka (też z dodatkami, np. sera, tofu czy tuńczyka z puszki) albo część obiadu (z dodatkiem pieczonej piersi kurczaka, gotowanego na parze fileta rybnego lub kotletów z grochu). W domu, na uczelnię, do pracy. Sałatka podstawa. Czyli sałatka, która daje początek kulinarnym odkryciom…

Kuskus nie jest kaszą. Kuskus to coś a’la makaron/kasza instant z mąki pszennej i dodatków. Nie ma ani grama błonnika, więc do naszej diety dostarcza tylko smaku…

Kuskus trzeba zalać wrzącą wodą z dodatkiem oliwy i soli z przyprawami suszonymi. Gdy wchłonie już całą wodę, trzeba go pomieszać widelcem, odłączając w ten sposób zbite ziarenka. Potem trzeba połączyć z otrębami i prażonymi na suchej patelni: sezamem i ziarnami siemienia lnianego (uwaga siemie na patelni strzela). W tym samym czasie, kiedy przygotowujemy kuskus, warto gotować się różyczki brokuła (około 15 minut). Ostatnim krokiem jest połączenie brokuła z kuskusem.

Do mojej sałatki dorzuciłam kawałki sera pleśniowego. Jeszcze na ciepłą, więc smakowicie się rozpuścił;)

Zrób sałatkę [Make salad]:

  • pół małego brokuła [half a broccoli]
  • 1 szklanka kuskusu [1 glass of couscous]
  • 1 szklanka wrzącej wody [1 glass of hot water]
  • 1 łyżka oliwy [1 tablespoon of olive oil]
  • szczypta przypraw do smaku (sól, pieprz, kolendra, bazylia, majeranek, kminek, koper) [pinch of salt, pepper, coriander, basil, marjoram, cumin, dill]
  • 4 łyżeczki otrębów [4 teaspoons of bran]
  • 2 łyżeczki sezamu [2 teaspoons of sesame]
  • 2 łyżeczki siemienia lnianego [2 tablespoons of linseed]

Sałatka z kuskusem i brokułem (3 porcje) [Salad with couscous and broccoli (3 portions)] = 826 kcal = 36g BIAŁKA [protein] + 21g TŁUSZCZU [fat] + 146g WĘGLOWODANÓW [carbohydrates], 10g BŁONNIKA [dietary fiber]

Jedna porcja [One portion] = 276 kcal = 12g BIAŁKA [protein] + 7g TŁUSZCZU [fat] + 49g WĘGLOWODANÓW [carbohydrates], 3,3g BŁONNIKA [dietary fiber]

* wyliczono w programie ENERGIA

Reklamy

4 thoughts on “Sałatka z kuskusem i brokułami [Salad with couscous and broccoli]

  1. Ewcia, a można ten kuskus tutaj zastąpić kaszą jaglaną?? Bo skoro kuskus jest „pusty”, to chyba nie ma sensu zbyt często po niego sięgać.:)

    • Myślę, że jest to bardzo dobry pomysł!

      Kuskus jest szybszy do przygotowania, ale jeśli masz ochotę i czas, żeby poczekać dłużej na efekt końcowy, to myślę, że taka zamiana to strzał w 10:)

      Taka sałatka będzie miała więcej żelaza, które z folianami z brokułów wchłonie się idealnie – i dorzuciłabym jeszcze sok z czarnej porzeczki albo świeżo wyciskany z pomarańczy;)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s