Sałatka może być deserem, o czym w tym poście;)
Prosta i bardzo smaczna! Wersja podstawowa i wzbogacona. Z witaminą C z grejpfruta i zdrowymi kwasami tłuszczowymi z awokado.
Podstawa: obrane i pokrojone awokado połącz z cząstkami grapefruita (najlepszy smak owocu ma sam miąższ, bez białych skórek; czyli przepołowiony w poprzek owoc trzeba oddzielić od skórki operując nożem koło skóry, a potem trzeba odkrajać cząstki owocu operując nożem od środka owocu do skórki wzdłuż białych błon). Na koniec skrop całość sokiem z grejpfruta, który wyciśnij z pozostałości ze skórki. Wymieszaj z listakmi melisy.
Dodatki: dla większej słodkości można dodać miodu, a dla koloru płatki migdałów.
Zrób sałatkę – wersja podstawowa [Make salad – basic version]:
- pół awokado [half a avocado]
- pół grapefruita – owoc i sok [half a grapefruit – fruit and juice]
- kilka listków świeżej melisy [a few leaves of fresh lemon balm]
Dodatki [Extras]:
- 1 łyżeczka miodu [1 tablespoon of honey]
- 1 łyżeczka płatków migdałów [1 tablespoon of almonds]
Wersja podstawowa (1 porcja) [Basic version (1 portion)] = 230 kcal = 3,2g BIAŁKA [protein] + 15,5g TŁUSZCZU [fat] + 27g WĘGLOWODANÓW [carbohydrates], 7g BŁONNIKA [dietary fiber]
Wersja wzbogacona (1 porcja) [Enriched version] = 316 kcal = 5g BIAŁKA [protein] + 20g TŁUSZCZU [fat] + 37g WĘGLOWODANÓW [carbohydrates], 8g BŁONNIKA [dietary fiber]
* wyliczono w programie ENERGIA