Jesienne przetwory – dżem z dyni i jabłek

Dżemem z dyni i jabłek obdarowała mnie mama eM., sprawiając dużo szczęścia moim bliskim oraz mi samej:)

Dżem gotuje się z 3 części dyni, 1 części jabłek, skórki i soku z cytryny, cynamonu, kurkumy, goździków i cukru (który dodaje się, jak już wyparuje woda ze wszystkich wcześniejszych składników dżemu).

Dodatek jabłek i cytryny nadaje lekkiej kwaskowatości i zapobiega efektowi ulepku. Dynia mimo, że warzywo, idealnie sprawdza się w słodkich przepisach, co udowodniłam już w przypadku zupy😉 Przyprawy nadają charakterystycznego smaku – bardzo pasują do tego warzywno-owocowego zestawienia.

Na razie jadłam dżem tylko na kanapkach. Myślę też o naleśnikach (z samym dżemem lub dżemem i twarożkiem). I śni mi się tarta ze świeżo przygotowanym, jeszcze ciepłym dżemem dyniowym;)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s