Dżemem z dyni i jabłek obdarowała mnie mama eM., sprawiając dużo szczęścia moim bliskim oraz mi samej:)
Dżem gotuje się z 3 części dyni, 1 części jabłek, skórki i soku z cytryny, cynamonu, kurkumy, goździków i cukru (który dodaje się, jak już wyparuje woda ze wszystkich wcześniejszych składników dżemu).
Dodatek jabłek i cytryny nadaje lekkiej kwaskowatości i zapobiega efektowi ulepku. Dynia mimo, że warzywo, idealnie sprawdza się w słodkich przepisach, co udowodniłam już w przypadku zupy😉 Przyprawy nadają charakterystycznego smaku – bardzo pasują do tego warzywno-owocowego zestawienia.
Na razie jadłam dżem tylko na kanapkach. Myślę też o naleśnikach (z samym dżemem lub dżemem i twarożkiem). I śni mi się tarta ze świeżo przygotowanym, jeszcze ciepłym dżemem dyniowym;)