Kanapki, które najbardziej lubię zjeść na weekendowe śniadanie. Z sałatką z tuńczyka z puszki. Sałatka jest trochę w formie pasty – bardziej dostosowana do kanapek, niż jedzenia samodzielnego. Kiedyś wymyśliła ją mama i tak zostało.
Tuńczyka w kawałkach w sosie własnym miesza się z pokrojoną cykorią, papryką (dziś czerwona), cebulą, dodaje oliwę i majonez. Jadałam też wersje z rzodkiewkami, ogórkiem kiszonym czy kiełkami. Nigdy z pomidorem, bo on idzie na górę;) Na górze może być też świeży ogórek.
Zrób sałatkę z tuńczyka (dla 4 osób) [Make the tuna salad for sandwiches (for 4 people)]:
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym [1 tuna tin]
- 1 strąk cykorii [chicory]
- pół czerwonej papryki [half of red paprika]
- 1 mała lub 1/2 średniej cebuli [1 small onion]
- 1 łyżka oliwy [1 tablespoon of olive oil]
- 3 łyżeczki majonezu [3 teaspoons of mayonnaise]
Zrób kanapki [Make sandwiches with it]:
- 2 kromki pumpernikla [2 slices of pumpernickel bread]
- sałatka z tuńczyka [tuna salad]
- rukola [arugula]
- 1 pomidor [1 tomato]
- czosnek suszony [garlic]
Sałatka z tuńczykiem (dla 4 osób) [Tuna salad (for 4 people)] = 489 kcal = 37g BIAŁKA [protein] + 33g TŁUSZCZU [fat] + 19g WĘGLOWODANÓW [carbohydrates], 5g BŁONNIKA [dietary fiber]
2 kanapki z sałatką [2 sandwiches with salad] = 366 kcal = 16g BIAŁKA [protein] + 10g TŁUSZCZU [fat] + 64g WĘGLOWODANÓW [carbohydrates], 11,25g BŁONNIKA [dietary fiber]
* wyliczono w programie ENERGIA