Makaron z sosem pomidorowo-paprykowym [Pasta with tomato and pepper sauce]

Najprostsze danie na świecie! Proste i szybkie do przygotowania. Makaron z sosem pomidorowo-paprykowym, przybrany rukolą i parmezanem et voila! Na lekki obiad lub kolację.

Sos to oczywiście obrane i pokrojone pomidory (takie z puszki też na pewno się nadadzą, ale teraz można kupić najlepsze pomidory na sos) uduszone na oliwie z papryką (ja użyłam czerwonej, ale z żółtą byłoby bardziej kolorowo), cebulą i czosnkiem. Można dodać suszone pomidory z zalewy (okazało się, że ja ich nie miałam…). Z przypraw trochę soli, pieprzu i suszone zioła – albo bazylia, albo oregano, albo prowansalskie – kto czym dysponuje.

Makaron oczywiście al dente. Kształt jaki kto lubi. Teraz użyłam kokardek. Ugotowany makaron można wrzucić do sosu i wymieszać, ale już bez gotowania.

Zwieńczeniem dania jest rukola i płatki parmezanu.

Na sos dla 2 osób [For sauce for 2 people)]:

  • 2 pomidory lub 4 podłużne – typowe do sosów [2 tomatoes or 4 italian tomatoes for sauce]
  • 1 papryka (lub pół czerwonej i pół żółtej) [1 pepper or half red and half yellow pepper]
  • 1 cebula [1 onion]
  • 1 ząbek czosnku [1 clove of garlic]

Dodatki [Extras]:

  • makaron [pasta]
  • rukola [arugula]
  • parmezan [parmesan]

1 porcja makaronu z sosem, rukolą i parmezanem [1 portion] =  233 kcal = 10g BIAŁKA [protein] + 6g TŁUSZCZU [fat] + 39g WĘGLOWODANÓW [carbohydrates], 6g BŁONNIKA

* wyliczono w programie ENERGIA

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s