Była już propozycja śniadania z mlekiem i płatkami, było też jajo, to teraz po prostu kanapki… Ale u mnie „po prostu” być nie może;) Kanapki z dodatkiem ciepłych warzyw – teraz pomidora. Bez skórki, pokrojonego w kostkę i uduszonego na oliwie z oregano, pieprzem i drobno posiekanym czosnkiem. Pomidor w całości, czyli razem z pestkami, bo nadmiar wody i tak odparuje dość szybko. Tuż przed ułożeniem ciepłego pomidora na zimny ser (u mnie żółty na dwóch kromkach i camembert na jednej) na chlebie chrupkim, dodaję przepołowione oliwki. Do tego coś zielonego – pomyślałam o rukoli, ale natka pietruszki (z parapetu) też się nada. Gorąca czarna herbata z plasterkami pigwy to dodatkowy ukłon w stronę porannego rozgrzania się;)
A na koniec, na poranny spacer z psem, jabłko w dłoń! I jestem zadowolona:)
Zjedź kanapki z ciepłym pomidorem [Eat sandwiches with hot tomato]:
- 3 kromki chrupkiego chleba, wybrałam Ryvitę z ziarnami słonecznika i płatkami owsianymi [3 slices of crispbread with sunflower seeds]
- 30g (1/4 krążka) sera camembert [camembert]
- 2 duże lub 4 małe plasterki (30g) sera żółtego [cheese]
- 1 pomidor [1 tomato]
- 1 mały ząbek czosnku [1 clove of garlic]
- 1 łyżeczka oliwy [1 teaspoon of olive oil]
- 6 szt. czarnych oliwek [6 black olives]
- oregano, pieprz, natka pietruszki [oregano, pepper, parsley]
Kanapki i jabłko [Sandwiches and apple] = 466 kcal = 20g BIAŁKA [protein] + 20g TŁUSZCZU [fat] + 55g WĘGLOWODANÓW [carbohydrates], 12g BŁONNIKA [dietary fiber]
* wyliczono w programie ENERGIA