Chleb z czarnuszką [Bread with nigella]

Ponieważ zbliża się weekend, a u mnie tylko chleb chrupki, postanawiam wykorzystać przepis udostępniony przez Basię na domowy chleb z czarnuszką. Pomysł fantastyczny, ponieważ takiego chleba nie kupi się na każdym rogu… Wstawiam oryginalny tekst Basi:)

„Na początek wklejam Ci przepis na coś podstawowego – chleb! Żaden kupny się do tego nie umywa. Przepis jest na dwa bochenki, ale zmniejszając ilość składników o połowę uzyskasz przepis na jeden 🙂

Piekę go już od paru lat, wychodzi za każdym razem trochę inny (zależy to od mąki! kupuję zawsze tę samą, a mimo to czasem wyrośnie powyżej blachy, czasem nie; bywa że skórka „odłazi”, bywa że przylega. Nie przejmuję się tym, bo smakuje zawsze tak samo pysznie). Najlepszy jest z czarnuszką, ale i z kminkiem lubimy. Otrębów można dać więcej (całą paczkę na 1 kg mąki – wtedy chleb jest bardziej „razowy”. Najlepsze są otręby prażone – są ciemniejsze i bardziej wysuszone).

Natomiast empirycznie ustaliłam, że należy go piec w nocy. Ilekroć robiłam w środku dnia coś się nie udawało – a to się przypalił od spodu, a to nie wyrósł. Uznałam, że ponieważ porządny piekarz ZAWSZE piecze w nocy (żeby na rano był świeżutki), to i ja muszę tego przestrzegać. Piekę więc zazwyczaj w piątek. Zaczynam koło 22 i przed pójściem spać, koło 1:00 mam gotowy. Zostawiam go na desce żeby sobie wystygł, a potem trzymam pod kloszem .

Aha! ponieważ lubię słone smaki, to często przed włożeniem do pieca posypuję chlebek z wierzchu grubą solą. To jednak powoduje, że skórka w czasie przechowywania bardziej mięknie (sól jest higroskopijna i „łapie” wodę), a w lecie może w tych rejonach spleśnieć. Trzeba go w związku z tym przechowywać wtedy w lodówce.

I jeszcze ostrzeżenie. Taki chleb jest niebezpieczny! Można zeżreć na raz pół bochenka. Jak ktoś dba o linię to….”

PYSZNY CHLEB (przepis Agaty)

Mąkę, otręby, suche drożdże, sól i czarnuszkę należy wymieszać z wodą (wlewając ją partiami, a nie całą) i potem z oliwą. Jak uzyskamy jednolitą konsystencję i ciasto nie będzie się kleiło do wszystkiego (naczynia, rąk czy robota), można przełożyć je do foremek (wyłożonych papierem do pieczenia lub wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą, nasionami, otrębami lub płatkami owsianymi). Najlepsza ilość ciasta na foremkę – powinno sięgać około połowy jej wysokości. Przykryte czystą ściereczką ciasto w foremkach należy odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 30-40 minut). Chleb piecze się 2 godziny w temperaturze 220-250 stopni C (najlepiej ustalić empirycznie), a pod koniec – dla większej chrupkości skórki – można zwiększyć temperaturę.

Składniki na 2 podłużne blachy [Ingredients for 2 bread tins]:                                                            

  • 1kg mąki pszennej [wheat flour]
  • 1/2 paczki (75-100g) otrębów [bran]
  • 2 torebeczki (14g) suchych drożdży [dry baker’s yeast]
  • 1 łycha soli [1 tablespoon of salt]
  • 1 łycha oliwy [1 tablespoon of olive oil]
  • 1 litr zimnej wody [cold water]
  • wedle uznania – łycha kminku, czarnuszki itp. [nigella or cumin]

1 bochenek chleba [1 loaf of bread] = 1666 kcal = 53g BIAŁKA [protein] + 12g TŁUSZCZU [fat] + 360g WĘGLOWODANÓW [carbohydrates], 30g BŁONNIKA [dietary fiber]

* wyliczono w programie ENERGIA

Przepis udostępniła BasiaBijou

3 thoughts on “Chleb z czarnuszką [Bread with nigella]

  1. Mój debiut piekarniczy zaliczyłam w sierpniu, gdy upiekłam chleb z pomidorami suszonymi i serem żółtym według przepisu whiteplate… Wtedy było strasznie gorąco i pieczenie chleba w taki dzień nie było najlepszym pomysłem, ale efekt był wyśmienity (może trochę za słony jak na niski próg sodowy w naszej rodzinie;) Wasz przepis, Eve, brzmi tak pysznie, że na pewno się skusimy, a w dodatku pogoda sprzyja grzaniu w piecu:)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s