Suflet czekoladowy [Chocolate souffle]

Suflet czekoladowy chodził za mną już jakiś czas. Ciepły deser na te chłodne wieczory… Nasze zakupy: gorzka czekolada, jaja, śmietana 30%, cukier trzcinowy et viola! Suflet jak się patrzy, ale jednak lepszy byłby w mniejszych kokilkach, bo jest bardzo sycący (mimo, że o lekko piankowej konsystencji i bez mąki)…

Przepis jest najprostszy na świecie – do ubitej śmietany, dodać kogel mogel (żółtka roztarte z cukrem + białka ubite na sztywno) i roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę (nieco przestudzoną – najlepiej wlewać ją do masy śmietanowo-jajecznej powoli i ciągle mieszać). Całość rozlaną do miseczek piekliśmy 20 minut w temperaturze 200 stopni C (długość pieczenia uzależnialiśmy od stopnia wyrośnięcia i pęknięcia sufletów).

Upiecz suflet (6 osób przeniesiesz do czekoladowego raju) [Bake the souffle (for 6 people)]:

  • 2 jaja (utarte żółtka i ubite białka) [2 eggs (beaten egg yolk and beaten egg whites)]
  • 1 kubeczek (200g) śmietany 30% [1 cup of sweet cream]
  • 100g gorzkiej czekolady [dark chocolate]
  • 4 łyżeczki cukru trzcinowego [4 teaspoons of brown suggar]
  • do przybrania: co kto lubi, ale ja proponuję coś kwaśnego, np. maliny rozgniecione z sokiem z cytryny lub czarne porzeczki z dodatkiem mięty, lub sorbet z pomarańczy [on the top – something souer, for example: raspberries with lemon juice, blackcurrants with fresh mint leaves or orange sorbet]

Suflet bez dodatków [Souffle without extras] = 1238 kcal = 23,5g BIAŁKA [protein] + 95g TŁUSZCZU [fat] + 75g WĘGLOWODANÓW [carbohydrates]

Suflet – 1 porcja [Souffle – 1 portion] = 206 kcal = 4g BIAŁKA [protein] + 16g TŁUSZCZU [fat] + 12,5g WĘGLOWODANÓW [carbohydrates]

* wyliczono w programie ENERGIA

Deser bardzo kaloryczny, ale ma sporo wapnia (25% dziennego zapotrzebowania), magnezu (50% dziennego zapotrzebowania) i żelaza (prawie 50% dziennego zapotrzebowania dla mężczyzn i 25% dla kobiet), czyli bardzo wartościowy. Kaloryczny, dlatego nie jem go codziennie;) [A lot of calories but 25% recommended dietary allowance (RDA) for calcium, 50% RDA for magnesium and 50% RDA for iron for men, 25% for women]

Ps. Zaproponowane przeze mnie wykończenie sufletu – owoce – maliny, czarne porzeczki czy pomarańcze, dzięki zawartości w nich witaminy C pozwalają na lepsze wchłanianie żelaza z deseru:)

1 thought on “Suflet czekoladowy [Chocolate souffle]

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s