Sałatka – buraki i gruszki [Beets and pears salad]

Sałatka „wejścia” Jana Paszkowskiego do programu Master Chef (dla przypomnienia). Janek udostępnił mi przepis niedawno i już spałaszowałam (spałaszowaliśmy całą rodziną!) ogromną jej misę… Na razie bez wina, ale jeszcze przyjdzie czas;)

Taka smaczna, a tak prosta do zrobienia! Utwierdzam się w przekonaniu, że buraki są fantastyczne pod każdą postacią. I sałatka jest „bardzo dla mnie” – do gryzienia;)

Janek napisał mi tak:

„Buraka obierasz ze skórki, kroisz na 0,5cm plasterki, a następnie w „zapałkę”. Dokładnie to samo robisz z gruszeczką (przyp. Em – z gruszki trzeba usunąć gniazda nasienne). Mieszasz oba składniki w misce, a w małym słoiczku łączysz ze sobą składniki dressingu. Czyli miód, oliwę, ocet balsamiczny i posiekany drobno tymianek. Zakręcasz słoiczek i „shake it!”. Teraz przelewasz dressing do miski z gruszką i burakiem, mieszasz, wykładasz na duży biały talerz a na wierzchu kruszysz śnieżnobiałą, kremową i słonawą fetę, która świetnie łączy się ze słodyczą buraków, kwaskowatością gruszki i aromatem tymiankowego dressingu! Do tego czosnkowe grzaneczki i kieliszek wina. PYCHA!

Grzaneczki czosnkowe też bardzo proste, bo w zasadzie nie napisałem jak zrobić:
Bagietkę lub ciabattę pokrój na kromki. Każdą z nich skrop oliwą z oliwek, posyp odrobiną soli, suszonego oregano i wyciśniętego przez praskę czosnku. Natrzyj każdą, aż wszystkie będą dobrze pokryte tą smakowitą mieszanką. Teraz wrzuć je do opiekacza na 45 sekund, lub podsmażaj na suchej patelni przez jakieś 45 sekund z z każdej strony. Nie mogą być zbyt przyrumienione i chrupiące. Najlepsze są takie lekko tylko chrupiące, ale wciąż mięciutkie i ciepłe. A na patelni najlepiej jest je dociskać pokrywką w czasie podpiekania;)”

Sałatka – wg Janka dla 1 osoby, ale 2 też się najedzą [Salad – for 1 person by author, but for 2 will be good too]:

  • 1 średni burak [1 medium beets]
  • 1 średnia, twarda i lekko kwaskowa gruszka [1 medium pear]
  • około 1/2 kostki (135g) sera feta [Feta]
  • 1 garść świeżego tymianku [1 handful of fresh thyme]
  • 1 łyżeczka miodu [1 teaspoon of honey]
  • 4 łyżki oliwy z oliwek [4 tablespoons of olive oil]
  • 2 łyżki octu balsamicznego [2 tablespoons of balsamic vinegar]

Sałatka dla 2 (bez grzanek) [Salad for 2 (without croutons)] = 714 kcal = 23g BIAŁKA [protein] + 55g TŁUSZCZU [fat] + 38g WĘGLOWODANÓW [carbohydrates], 6g BŁONNIKA [dietary fiber]

* wyliczono w programie ENERGIA

Wydaje się, że sałatka ma dużo tłuszczu (feta, oliwa) – jednak część oliwy spłynie na dno miski i nie zjemy jej w całości, dlatego luz (kcal będzie mniej)! Poza tym jest przygotowana z bardzo zdrowych składników. Składników sezonowych, czysto jesiennych – jest więc przyjazna dla środowiska;) Zjedzona z grzankami może być bardzo dobrym lunchem – polecam do pracy:)

Przepis by Jan Paszkowski

2 thoughts on “Sałatka – buraki i gruszki [Beets and pears salad]

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s