Sałatka na bazie brokuła [Salad with broccoli]

Jest brokuł.

Co można z nim zrobić? Co mam jeszcze w domu? Hmm, ok, dziś będzie sałatka z gotowanego brokuła, czerwonej fasoli konserwowej i pomidorów z prażonym sezamem oraz sosem (majonez i jogurt naturalny, trochę soli, więcej pieprzu, czosnek suszony pokruszony i świeży koperek).

Sałatka jest na tyle fajna, że w zależności od tego, co jeszcze do niej dodamy można ją zjeść: na obiad z pieczoną rybą (w wersji bogatszej można ją wymieszać z makaronem), na kolację z wędzonym łososiem lub na śniadanie z jajem na twardo. Zwykła wersja vege (laktovege) z pieczywem pełnoziarnistym też jest super i też pełnowartościowa (z białkiem, tłuszczem i węglowodanami).

Świetne kolory! Świetny smak (eM. chciał dokładkę)! Świetny zapach (prażonego sezamu)! A co Ty masz w domu?

Sałatka z brokułem [Broccoli salad for 3 person] (dla 3 osób):

  • 1 ugotowany na pół twardo brokuł [1 broccoli, boiled al dente]
  • 1 puszka fasoli czerwonej [1 can of red beans] – fasolę trzeba opłukać!
  • 2 pomidory [2 tomatoes]
  • 2 łyżki sezamu prażonego [2 tablespoons of roasted sesame seeds]
  • sos: 1 łyżka majonezu, 1 łyżka jogurtu naturalnego, 2 łyżeczki koperku, pokruszony suszony czosnek, pieprz, sól [sauce: 1 tablespoon of mayonnaise, 1 tablespoon of natural yogurt, 2 teaspoons of fresh dill, garlic, pepper, salt]

Sałatka [Salad] = 416 kcal = 30g BIAŁKA [protein] + 19g TŁUSZCZU [fat] + 57g WĘGLOWODANÓW [carbohydrates], 27g BŁONNIKA [dietary fiber]

Sałatka – 1 porcja [Salad – 1 portion] = 140 kcal = 10g BIAŁKA [protein] + 6g TŁUSZCZU [fat] + 19g WĘGLOWODANÓW [carbohydrates], 9g BŁONNIKA [dietary fiber]

* wyliczono w programie ENERGIA

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s