Zupa dyniowa na słodko [Sweet pumpkin soup]

Sezon dyniowy czas zacząć!

Dynia jest warzywem, które można jeść w każdej formie i o każdej porze dnia (kolacja?). Dynia pieczona, dynia marynowana, marmolada z dyni, sok z dyni, ciasto z dynią, placki z dyni i wreszcie zupa dyniowa! Każdy smak jest dozwolony. 

U mnie w domu wszyscy przepadają za tą słodką wersją zupy dyniowej. Na mleku z zacierkami. Dynię można ugotować do miękkości (15-20 minut) w wodzie lub na parze, a potem trzeba ją zmiksować. Taką masę dodaje się do ugotowanego z zacierkami mleka i ciepłą zjada natychmiast, bo wszyscy będą chcieli dokładkę;) Te dokładki są dobre, bo zjadamy całość i zacierki nie zdążą zbyt mocno zagęścić zupy. A o tej gęstości decyduje oczywiście ilość pulpy dyniowej oraz mleka – jak za dużo mleka, to zostawiamy z zacierkami czekając na odpowiednią gęstość…

Ja, jak to ja, modyfikuję wszystko i ten domowy przepis wzbogacam kurkumą i miodem z migdałami.

Albo masłem orzechowym i prażonymi orzechami ziemnymi (wtedy wolę bez zacierek).

Albo, bez zacierek, z odrobiną mleka kokosowego, wiórek kokosowych i suszonego ananasa (ciekawe, jak byłoby ze świeżym?).

Albo tak na gęsto, bez zacierek, ale z pestkami dyni;) Mogą być prażone.

Ile głów tyle pomysłów… Ciekawe na co jeszcze wpadnę…

Zupa dyniowa na słodko [Sweet pumpkin soup]:

  • 0,5kg dyni – obranej, ugotowanej i zmiksowanej [pumpkin – peeled, boiled, mixed]
  • 1 litr mleka 2% [milk]
  • 150g zacierek [small noodles]
  • 1 łyżeczka kurkumy [1 teaspoon of turmeric]
  • miód naturalny [natural honey] – 1 łyżeczka na porcję
  • migdały [almonds] – 5 szt. na porcję

Zupa dyniowa na słodko [Sweet pumpkin soup] =  1366 kcal =  61g BIAŁKA [protein] + 35g TŁUSZCZU [fat] +  226g WĘGLOWODANÓW [carbohydrates],  27g BŁONNIKA [dietary fiber]

Zupa dyniowa na słodko – 1 porcja [Sweet pumpkin soup – 1 portion] =  273 kcal =  12g BIAŁKA [protein] + 7g TŁUSZCZU [fat] +  45g WĘGLOWODANÓW [carbohydrates],  5,4g BŁONNIKA [dietary fiber]

* wyliczono w programie ENERGIA

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s