Placki ziemniaczano-buraczane [Pancakes with potatoes and beets]

Postanowiłam kiedyś wzbogacić placki ziemniaczane. Dziś propozycja na te z burakami. Najlepiej i najłatwiej wyjąć je z barszczu. Nigdy nie próbowałam robić placków z surowych buraków.

Do drobno pokrojonej cebuli, dodaję starte na tarce o grubych oczkach ziemniaki, gotowane buraki, jaja, mąkę i otręby, oregano, gałkę muszkatołowa, sól i pieprz.

Dobrze wymieszaną masę nakładam łyżką na rogrzaną patelnię ceramiczną z odrobiną oleju rzepakowego. Placki grubsze smażą się około 5 minut z jednej strony, cieńsze około 3 minut.

Smakują buraczaną słodyczą, ostrością pieprzu i nieco solą – najbardziej lubię czuć wszystkie te smaki, bez dominacji soli. Lubię te zdjęte od razu z patelni;) Nawet bez dodatków. Ale byłyby świetne z sosem z jogurtu naturalnego i świeżej natki pietruszki albo tzatzykami, albo… z tym co lubisz najbardziej;)

25 placków na obiad [25 pieces for a dinner]:

  • ziemniaki (2 średnie sztuki) [2 potatoes]
  • gotowane buraki (2 średnie sztuki) [2 boiled beets]
  • jaja (2 szt.) [2 eggs]
  • mąką pszenna (2 łyżki) [2 tablespoons of plain flour]
  • otręby pszenne (2 łyżki) [2 tablespoons of bran]
  • oregano, gałka muszkatołowa, sól, pieprz [oregano, nutmeg, salt, pepper]

25 placków [25 pieces] = 685 kcal = 25g BIAŁKA [protein], 35g TŁUSZCZU [fat], 78g WĘGLOWODANÓW [carbohydrates], 15g BŁONNIKA [dietary fiber]

1 placek [1 piece] = 30 kcal, 1g białka [protein], 1,4g tłuszczu [fat], 3g węglowodanów [carbohydrates], 0,6g błonnika [dietary fiber]

* wyliczono w programie ENERGIA

eM: Mmmmm bałdzo dobłe, mmm ale fajneeeee, jeszcze wezmę… Tylko na ciepło byłyby lepsze:P

Reklamy

2 thoughts on “Placki ziemniaczano-buraczane [Pancakes with potatoes and beets]

  1. Świetny pomysł na placki! Na pewno wypróbujemy. Ja bardzo lubię placki z surowych buraków z serem białym i jabłkiem (2-3 nieduże buraki, 1 jabłko i 100 g sera ścieram na drobnej tarce, mieszam z jajkiem, dodaję trochę mąki i smażę – pyyyyyyycha! Najbardziej lubię na zimno).

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s