Pieczone jabłka z żurawiną [Baked apples with cranberry]

Wersja basic plus. Bo proste i efektowne. Proste, ale wielce smakowite!

Szara reneta

Basic to były moje jabłka z dzieciństwa – z mikrofali (pod przykryciem, 2 minuty, 800W) ;) Sztuką było wykrojenie z nich gniazd nasiennych, tak, żeby nie naruszyć kształtu owocu. Tylko z cukrem i cynamonem wsypanymi do środka. Jabłko wyjadało się przez dziurkę, od góry, zostawiając skórkę. Jeszcze ciepłe i można się było poparzyć… To były czasy;)

Jest też wersja jabłek pieczonych super plus – z pokruszonymi orzechami, cynamonem i brązowym cukrem. Może też być z suszonymi owocami (pokrojone morele i śliwki + rodzynki – wcześniej warto namoczyć), świeżym imbirem, cynamonem i brązowym cukrem. Można polać roztopioną czekoladą lub karmelem, albo mlekiem kokosowym. Wersji jest sporo i wszystko zależy od tego, na co masz dziś ochotę?

Dziś połówki jabłek pieczonych z żurawiną. Ze skórką. Zamiast gniazd nasiennych – marmolada żurawinowa. Jaka odmiana? Szara reneta – z winno-kwaskowatym smakiem i aromatem. Warto piec w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Upieczone jabłka powinny być nadal lekko twarde, ale – ani surowe, ani rozpadające się (w 160 stopniach C., do lekkiego zbrązowienia). Można jeść na ciepło i na zimno. Pychotka!

Pieczone z żurawiną

Upiecz jabłka [Bake apples]:

Jabłka + gotowana żurawina z cukrem

  • jabłka – szara reneta – połówka lub całe jabłko na osobę [apples – half or one apple for person]
  • marmolada żurawinowa – 1 łyżeczka na połówkę [1 teaspoon of cranberry marmalade for half an apple]
  • opcjonalnie cynamon [cinnamon, if you wish]

Pół jabłka z marmoladą [Half an apple with marmalade] = 53-65 kcal - w zależności od słodkości marmolady [because of sweetness of marmalade] = 0,3g BIAŁKA [protein] + 0,3g TŁUSZCZU [fat] + 13-16,5g WĘGLOWODANÓW [carbohydrates], 1,6g BŁONNIKA [dietary fiber]

* wyliczono w programie ENERGIA

Nożem i widelcem

Przepis by Mama eM.

About these ads

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s